GERÇEKTEN ÖNEMLİ OLANI BULMAK—ODAKLANMA SANATI

Yapmak istediğiniz ve henüz tamamlamadığınız bir sürü plan zihninizin arka odalarında dolaşıp dururken—o kadar da önemli olmayan—diğer şeylerle uğraşarak zaman kaybettiğinizi hissettiğiniz hiç oldu mu?

Enerji ve zamanın ne kadar kıymetli olduğunu ve akıp giden her bir saniyenin tekrar geri gelmeyeceğini düşünürsek, boşa giden anlar için hemen bir şeyler yapmak istemez miydiniz?

Gerçekten önemli bulmak - Odaklanma sanatı

Hayatta bizi gerçekten mutlu eden ve yeryüzündeki varlığımızı tatmin eden şeyler aslında listelerce değil. Az ve öz bir şekilde düşünüp—gerçekten önemli olanı—bulduğunuzda kendinizi çok rahatlamış hissedeceksiniz.

Bu adeta bir kendini-keşif. Çünkü sizin için önemli olanın ne olduğunu bulduğunuzda aslında önemli olmayan onlarca şeyleri de fark etmiş olacaksınız.

Ne istediğini bilmek harika ama asıl mesele ne istemediğini bilmek.

Çünkü hayatımızı şekillendiren ve kendi yolumuza en uygun, en anlamlı hale getiren eylem—istemediklerimize hayır diyebilmek.

İstemediklerinizi ve o kadar da önemli olmayanları elediğinizde zihniniz berraklaşacak. Onları aslında o kadar da istemediğinizi fark etmek, hiçbir negatif duyguya yer bırakmadan sadece gerçekten yapmak istediklerinize odaklanmanızı sağlayacak. Böylece her gün yapılacak yüzlerce şey olduğunu hissetmek yerine, gerçekten önemli olanlara zaman ve enerji harcamış olacaksınız.

Bunu keşfetmek için kendinize sormanız gereken soru:

Gerçekten önemli olan nedir?

Gerçekten önemli olan:

  • Sizin için anlamlı olan ve düzenli olarak yaptığınızda yeryüzündeki varlığınızı—ruhunuzu tatmin eden şeyler.

  • Zamanınızı ve enerjinizi harcadığınızda hayatınıza hem kısa vadede hem de uzun vadede fayda sağlayan şeyler.

  • Sizi mutlu eden, daha fazla “an”da olmanızı sağlayan, daha “connected—bağlı” hissetmenizi sağlayan şeylerdir.

Bunların neler olduğunu kendinize sorup cevapları bir yere yazmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde daha iyi-doğru cevaplar alacağınızı düşünüyorum. Temelde sizin için gerçekten önemli olan şeyleri sıraladıktan sonra, bunları kategorilendirebilirsiniz. Böylece daha fazla şeyi daha net ve sadeleştirilmiş olarak belirlemiş olacaksınız. Örneğin, “egzersiz yapmak ve iyi beslenmek” tek bir kategoriye koyulabilir. “Bedenime iyi bakmak: düzenli egzersiz ve iyi beslenme.” gibi.

Gerçekten önemli olan şeyleri bulup sıraladıktan sonra, şimdi bir de sıradan bir günde neler yaptığınızı düşünün ve onları da bir kenara yazın. Belki de gerçekten önemli olanlardan hiçbirini düzenli olarak yapmadığınız fark edip şaşıracaksınız. Peki o kadar da önemli olmayan bu şeyleri yapmayı gerçekten istiyor musunuz? Zamanınızı ve enerjinizi harcadığınıza değiyor mu? Eğer zamanınızı ve enerjinizi gerçekten önemli olanlara harcasaydınız hayatınızda neler değişirdi?

Şimdi her şey biraz daha berraklaştığına göre GERÇEKTEN ÖNEMLİ OLAN listesini en fazla 5 ile sınırlamayı deneyin. Hatta yapabiliyorsanız 3’e indirmek harika olur. Daha önce de belirttiğim gibi benzer olanları kategorilere ayırarak daha fazla şeyi dahil edebilirsiniz. Bu listeyi sürekli görebileceğiniz bir yere koyun—mesela kağıda yazıp bir yere asmak ya da telefonunuzda her gün bakabileceğiniz bir yerlere iliştirmek gibi.

Sadece bu listeyi yapmak bile inanılmaz zihin rahatlığı ve içsel tatmin sağlıyor. Çünkü artık neyi yapmak istediğinizi ve neyi istemediğinizi, neyin sizin için çok anlamlı olduğunu, neyin zaman ve enerji kaybı olduğunu biliyorsunuz.

Bir karar alıp bundan sonra HER GÜN öncelikli olarak GERÇEKTEN ÖNEMLİ OLAN listenizdekilere odaklanabilirsiniz. Bunu hayata geçirmek, elbette karar almak kadar kolay olmayabilir. Çünkü etrafımızda çok fazla zihinsel ve görsel uyaran var. Bu uyaranlar bizi bazen fark etmeden yapmak istediklerimizden alıkoyuyor. Okuduğum bir araştırmaya göre, bir işle uğraşırken telefonumuza gelen bir bildirim sonrası telefonu elimize aldıktan sonra tekrar odaklandığımız işe dönmemiz ortalama 23 dakika alıyormuş. Oldukça ilginç değil mi?

Peki bizi her gün adeta istila eden bu uyaranlardan uzaklaşmak gerçekten mümkün mü? Kesinlikle evet. Öncelikle bunlara maruz kalmayı gerçekten isteyip istemediğinizi sorgulamak gerekiyor. Bunu anlamak sizi ayrı bir farkındalık seviyesine taşıyor.

Bunlar neler olabilir:

  • Odaklanmanızı engelleyen ve zihninizin sürekli olarak başka yerlere kaymasına neden olan şeyler.

  • An’da olma deneyiminizi azaltan şeyler.

  • Zaman ayırıp dikkatinizi oraya verdiğinizde size herhangi bir faydası olmayan şeyler.

  • Sizi aslında mutlu etmeyen şeyler—tam tersi de düşünebiliriz sizi mutsuz eden şeyler. (Evet böyle şeyler de yapıyoruz)

  • Asıl yapmak istediklerinizi yapmanıza engel olan şeyler.

Bunları da bir kenara yazdıktan sonra, eğer gerçekten istemediğinize karar verdiyseniz hemen aksiyon alın—beklemeyin. Çünkü tek gerçek “şimdi”dir. Eğer sosyal medyadan gelen bildirimlere ihtiyacınız olmadığını hissediyorsanız ve oradaki insanların her gün neler yaptığını bilmek hayatınızda bir şeyleri değiştirmiyorsa bildirimleri kapatın gitsin. Gerçekten önemli olan listenizde her gün oturup güncel dizileri takip etmek ya da tv izlemek yoksa bu yayınlara aboneliğinizi iptal edin. Bankalardan ya da alışveriş sitelerinden gelen reklam bildirimleri, dikkatinizi dağıtmaktan ve size aslında hiç ihtiyacınız olmayan şeyleri satın aldırmaktan başka bir işe yaramıyorsa onları da hemen şimdi kapatın.

Sadece GERÇEKTEN ÖNEMLİ OLAN şeylere yer açın hayatınızda. BU TAM OLARAK HUZUR.

Sadece telefonumuzda değil elbette uyaranlar. Çalışma ortamımız, etrafımızdaki insanlar-enerjiler de dikkatimizi dağıtabiliyor. Bunları seçerken de akıllıca davranmak gerekiyor. Çalışma alanınızı, gününüzün büyük bölümünü geçirdiğiniz alanları ve yatak odanızı daha düzenli tutmanız “dağınık” hissetmekten sizi uzaklaştırabilir. Bunları yaparken, listenizi hazırladığınız gibi gerçekten önemli olan ve gerekli olan, size iyi enerji veren eşyaları seçebilir, karışıklığa neden olanları verebilir ve azaltabilirsiniz. Alanınızı sadeleştirmek de tıpkı zihninizi rahatlamak gibi pozitif etkiler yaratacaktır.

Son olarak, etrafınızdaki insanların size nasıl enerjiler yansıttıklarına dikkat edin. “Bu insanın yanında kendimi nasıl hissediyorum?”, “Neden bu insanın yanında böyle hissediyorum?” Bu soruları sormak ve cevaplarını almak kendinizle ilgili çok fazla şeyi keşfetmenizi de sağlayabilir.

Sizi yükselten ve yanlarında daha iyi—daha otantik hissetmenizi sağlayan insanlarla iletişim halinde olmak hayatınızda gerçekten fark yaratabilir.

Önceki
Önceki

BACAKLAR NASIL İNCELİR VE BEN NASIL İNCELTTİM?

Sonraki
Sonraki

PİŞMAN ETMEYEN PUDİNG